Възраст (в месеци) | Количество | Храна за въвеждане |
5-6 | 90-100 г | Зеленчуци: моркови, гулия, тиквички, карфиол, броколи, резен, спанак ... |
| 30-45 г | Плодов сок без добавена захар: ябълков или сок от касис, респ. сок, богат на витамин С (40 мг витамин C/100 мл) – добавяме към зеленчуковата каша |
| 40-60 г | Нишесте: картофи, ориз, царевица (качамак) |
| 20-30 г | Крехко месо: телешко, пилешко, пуешко, заешко |
| 8-10 г | Мазнини: олио от рапица, соя, от време на време масло ... |
* Обяд: зеленчуково-картофено-месна каша (150–200 г) * Един месец след започване на въвеждането на храна заместваме първото млечно хранене. | | |
6-8 | 100-120 г | Зеленчуци: моркови, гулия, тиквички, карфиол, броколи, резен, спанак ... |
| 20 г | Плодове: пресни сезонни плодове: ябълки, круши, праскови, нектарини, кайсии, боровинки, малини, банани (бананите са много сладки, заради това ги пюрираме с други, по-кисели плодове) |
| 60-80 г | Нишесте: картофи, ориз, царевица (качамак) Глутен: пшеница (грис), ръж, ечемик, овес, спелта Най-добрият период за въвеждане на глутен е между 6-ия и 7-ия месец. |
| 30-40 г | Крехко месо: телешко, пилешко, пуешко, заешко Морски риби: скумрия, херинга, сардина, сьомга Яйчен жълтък: веднъж седмично |
| 10-12 г | Мазнини: олио от рапица, соя, от време на време масло ... |
Ručak: kašica od povrća, krumpira i mesa (200–250 г) ** Вечеря: млечно-житна каша (200–250 г) ** Един месец след въвеждането на обяд заместваме второто млечно хранене. | | |
8-9 | 100-120 г | Зеленчуци: моркови, гулия, тиквички, карфиол, броколи, резен, спанак ... |
| 100 г | Плодове: пресни сезонни плодове: ябълки, круши, праскови, нектарини, кайсии, боровинки, малини, банани (бананите са много сладки, заради това ги пюрираме с други, по-кисели плодове) |
| 60-80 г | Нишесте: картофи, ориз, царевица (качамак) Глутен: пшеница (грис), ръж, ечемик, овес, спелта Най-добрият период за въвеждане на глутен е между 6-ия и 7-ия месец. |
| 20 г | Пълнозърнести каши: овесена каша, каша от спелта, ръжена каша, пълнозърнести макарони, кафяв ориз |
| 30-40 г | Крехко месо: телешко, пилешко, пуешко, заешко Морски риби: : скумрия, херинга, сардина, сьомга Яйчен жълтък: веднъж седмично |
| 20 г | Млечни продукти: кисело мляко, сирене, кашкавал, заквасена и бита сметана Киселото мляко, сиренето и кашкавала се добавят като част от кашата, никога като отделно ястие. |
| 12-15 г | Мазнини: рапично масло, соево масло, зехтин, понякога масло … |
Обяд: зеленчуково-картофено-месна каша (200–250 г) Вечеря: млечно-житна каша (200–250 г) *** Следобедна закуска: пълнозърнеста-плодова каша (200–250 г) *** Два месеца след въвеждането на смесеният режим на хранене, се заменя изцяло третото хранене с мляко. | |
|